Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Değişiklik

Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Değişiklik  Geri Dön

Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Değişiklik

Her gün kullandığımız ve dikey trafiğin vazgeçilmezi olan asansörlerin hayatımızdaki yeri şüphesiz ki çok önemlidir. Can ve mal taşıyan asansörlerin her ay periyodik olarak bakımlarının yapılması büyük önem arz etmektedir. Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere asansör monte eden veya onun yetkili servisi ile bakım sözleşmesi imzalayıp, bakımını yaptırmaktan sorumludur. Ancak bakım yaptırdığımız firmanın bakım, onarım ve yenileme yapmaya yeterliliği olması da gerekmektedir. Bu durumu ele alan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ek bir yönetmelik yayınladı.

11.07.2021 tarihinde Resmî Gazetede, Sanayi ve Teknoloji bakanlığı tarafından Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Aynı yönetmeliğin 10. Maddesine 14. Fıkra olarak;

‘’TSE tarafından TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi askıya alınan veya iptal edilen asansör monte eden veya onun yetkili servisi, asansörlere yönelik bakım, onarım ve servis hizmeti sunamaz.” ibaresi eklenmiştir.

Bu konu bina sorumlusuna ciddi yükler yüklemektedir. Bina sorumlusunun yükümlülüklerini anlatmadan bina sorumlusunun kim olduğunu açıklamakta fayda var. Bina sorumlusu: Asansörün güvenli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla düzenli olarak bakımını, periyodik kontrolünü ve onarımını yaptırmaktan sorumlu olan, binada/yapıda kat maliklerinin kendi aralarında seçeceği veya dışarıdan yetki vereceği kişiyi veya kat malikini veya maliklerini veya kamu binalarında/yapılarında sorumlu yetkiliyi veya ticari/hizmet amaçlı yapılarda sorumlu yetkiliyi,  kapsamaktadır. Bina sorumluları binasında hizmet alacağı firmayı seçmeden önce Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) internet sitesinden Hizmet Yeterlilik Belgesi (HYB) sorgulama yapıp ona göre bakım sözleşmesi imzalamalıdır. Aksi takdirde yaptırmış olduğu bakımlar kanunen geçersiz olacaktır.

A tipi muayene kuruluşları, 4 Mayıs 2018 Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğini baz aldıkları için bu yönetmeliğin 9. Maddesinin 12. Fıkrasına göre ‘’Bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisine ait TSE Hizmet Yeterlilik Belgesinin bulunmaması veya söz konusu belgenin geçerlilik süresinin dolmuş olması A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrol yapılmasına engel teşkil etmez.’’ İbaresini dikkate alacak olup, yeni bir ek yönetmelik yayınlanmaz ise bu konu muayenelere engel olmayacaktır.

MUHARREM HOYRAZ

MEKATRONİK MÜHENDİSİ

AKM TEKNİK MUAYENE HİZMETLERİ - TEKNİK YÖNETİCİ

Personel Girişi Belediye Girişi